Ha valahol, bárhol szóba kerül Franciaország biztos vagyok benne, hogy abban a beszélgetésben elhangzik a CROISSANT szó is! Olyan nincs, hogy ne! Ki ne hallott volna már a franciák kedvenc reggeli csemegéjéről, arról a napsütötte, csillogó mázas, finom illatú, foszlós péksüteményről? Na, de biztos, hogy csak reggeliként van jelen? És csak is édes? Na most jól utána jártunk, nézd csak:
Általában az emberek fejében ez a félhold alakú étel csak natúran, vagy vajasan él. A második inkább érvényesebb, mint ahogy nekem is ez az egy fajta létezett, amíg ki nem költöztem ide és ki nem tárult előttem a CROISSANT -ok széles palettája! És a legdurvább az az, hogy nem is kell keresnem mert mindennap felbukkan egy-egy újdonság a pékségek, cukrászdák üvegfalain keresztül, az egyik kis süteményes tartó tálca közepén díszelegve.
Úgy kelleti magát a többi pékáru között, mintha csak egy díva lenne. És így is van! A ma kapható croissant-ok egytől-egyig kreálmányok, alkotások, művészet. Néha az ember ha megáll egy pillanatra mielőtt bele kezdene a falatozásba rájön, hogy itt többről van szó!
Mint például a már reggel 4-5 órakkor már munkálkodó pék szenvedélye, a gondosan és minden részletre oda figyelő igazi cukrászda meghittsége, az eladók csengő hangú 'Bonjour' -ja az, ami igazán megadja nekünk azt a felejthetetlen érzést amikor elfogyasztjuk a helység teraszán, vagy át is vihetjük egy közeli kávézóba ahol friss narancslével vagy kávéval, teával pedig isteni!
Hozzá tartozik az is a kultuszhoz, hogy nem csak reggel hanem a nap bármelyik szakában imádják fogyasztani és kedvencük a mini croissant, amit bármikor falatozhatnak metrón, villamoson vagy csak a gyerekekkel játszva a parkban. Az ország nem létezik nélküle és fordítva.
A REPERTOÁR:
Reggeliként vagy ebédként jól célt szolgál és elég laktató is a SÓS-abb fajta, mert azzal igazán jól indulhat a nap! Ezt te is elkészítheted 3-4 perc alatt. Csak vegyél egy-két vajas croissant vágd ketté hosszábban (de ne teljesen) egy élesebb késsel és kenhetsz bele sajtkrémet, vajat majd pakold meg sonkával, reszeltsajttal vagy camemberttel, egy kis őrült rózsa vagy fekete bors. És kész is. De ezt még bárhogy variálhatod, de az alapot már tudod. Látod? Nem is olyan unalmas. :)
Ebben például omlett is található. Dobd fel te is, esetleg salátával. Vagy tedd a sütőbe:
Érdekességképpen pedig nemrég indult a YouTube csatornám, ahol meg is kóstolom őket az itteni legjobb barátnőmmel! Szóval ha mindezt videó formában is megnéznéd, kérlek kattints IDE.
Édesszájúak figyelem, diétázók pedig kérem zárják össze a laptopjukat mert durva képek következnek! :) Személyes kedvenceim és a képzeletet felülmúló ízvilág következik. És erre mondják a franciák is joggal, hogy: "Oh, mondieu"!!
Na igen, ezek a croissant-ok már magukkal a látványukkal feldobják az ember napját, egy-egy kirakat előtt elhaladva. Szinesek, bohókásak és úsznak a mázban, cukorban. Mondanom sem kell, hogy isteni finomak. Mi a felső "pirosat" vagyis mint utóbb kiderült eperlekváros kombót kóstoltuk. És igen, feldobta a napunkat! :)
Ez egy kicsit szerényebb testvére, de nagyon finom. Ez sem extrább annál, minthogy fejből tudod a croissant alap receptjét és egyszerűen csak tehetsz a közepébe kocka étcsokikat. Be dobod a sütőbe és ahogy hűl kifele, szórj rá porcukrot. Hidd el a hatás nem marad el. Nézd csak:
Ami pedig 100%-ban a legnagyobb favoritunk lett az a Mandulás Croissant. Egy normál félhold ára olyan 1-2 euró között mozog. De ennek a fajtának igen csak elkérik az árát, de megéri. Ha már idáig utaztunk megérdemeljük ezt a fajta kényeztetést is. Még szép! Úgyhogy ne sajnáljuk azt a 4-5-6 eurót darabjáért mert biztos vagyok benne, hogy aki édesszájú még egy jó darabig emlegeti fogja!
És ha bár már láttam ilyen croissant,ami az utolsó képen található de sajnos akkor nem vettem meg, aznap mikor felvettük a videót abban a körzetben nem találtunk. De azért szeretném, hogy tudja a világ, hogy ilyen is létezik és te is durvulhatsz otthon, ha egy rossz nap után úgy érzed megérdemelsz egy jó nagy adag szeretetet! :) Ezt a croissant is vágd félbe, kend meg Nutellával jó sokkal, majd jöhetnek a gyümölcsök: eper, málna, áfonya...stb. És ha igazán szeretnéd magad vagy szeretteidet kényeztetni akkor porcukor és/vagy tejszínhab.
Remélem segítettem feltérképezni az itteni nagy CROISSANT-ok széles palettáját és talán kedvet kaptál egy sós és egy édes félhold elkészítéséhez! Ha pedig személyesen itt, Franciaországban szeretnéd megkóstolni őket akkor az alábbi linkre kattintva igazán remek ajánlatok közül választhatsz: szallas.hu
Jó étvágyat!
Bon Áppétit!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.