Oké, hányszor volt már úgy őszintén, hogy szinte a semmiből azon kaptad magad, hogy a rég nem látott sznob barátaid vagy az új kiszemelted (egyébként szuper sikkes) szülei úgy döntöttek, ha már úgy is a városban vannak beugranának, csak egy teára. Csak egy teára, mi? Ne aggódj, ezzel a 4 szuper könnyű mediterrán ízvilágú előétellel garantált a sikered!
A franciák jók ebben
Amíg nálunk a leves és a pálinka a kedvcsináló étkezések előtt, itt nyugatabbra teljesen más a helyzet. Abszolút meglepő volt számomra, hogy a fő étkezést bemelegítésként is nehezebb ételekkel kezdik. Jó, nyilván miniatűr falatokkal és inkább a minőség a fő szempont, de otthon szerintem nem ez a jellemzőbb. Persze könnyen beleszoktam a tengeri herkentyűs, tésztás és ropogós finomságokba előételként de a chipset, még mindig vissza utasítom. :D
Szeretik megadni a módját is. A tálalás sem utolsó szempont, sőt! Biztos, hogy találni fogsz faalátétes, fából készült vágódeszkás és fatálas megoldást. De mindenféle egyszerűbb és kifinomult tálaló eszköz megfelel, de ha tuti befutó akarsz lenni akkor hagyd a csili vili tányérokat más alkalomra és maradj az első megoldásnál. A hatás nem marad el. És akkor jöjjenek a receptek:
1. FRISS SAJT ÉS KICSI BORSÓ
/Dip de fromage frais et petits pois/
- Hozzávalók: 2 db reszelt citromhéja, kifacsart leve
100g zöldborsó (friss vagy konzerv)
250g ricotta
4ek. olíva olaj
1ek. origánó fűszer
4 szelet lehetőleg teljes kiőrlésű kenyér pirítva
- Elkészítés: Ha a borsó friss, akkor tegyük forrásban lévő vízbe 2 percre, aztán keverjük össze a ricottával, az olívaolajjal, az oregánóval és lereszelt citromhéjával, majd a levét is öntsük hozzá a friss krémhez. Sózzuk, borsozzuk majd tálaljuk.
2. ZELLER LAZACCAL
/Céleri au saumon fumé/
- Hozzávalók: 4 szár zeller levél
4 vékony szelet füstölt lazacfilé
2 doboz natúr joghurt
1ek. curry fűszer
1ek. olívaolaj
- Elkészítés: Vágjuk le a zeller fásabb részeit és válasszunk zsengébb szárakat. Vágjuk kisebb darabokra, pont annyira amennyire a lazacot is egyesével hozzá tudjuk tekerni. A joghurtot, curry-t és az olívaolajat egy kisebb tálban elkeverjük, majd vendégenként egy-egy mártogatós tálkába öntjük, szervírozzuk.
3. KOLBÁSZOS PIZZAKÖRÖK, ROZMARINGGAL ÉS CITROMMAL
/pizzetas saucisse, romarin et citron/
- Hozzávalók: 1 szál rozmaring
1 gombóc pizzatészta
200g kolbász
1 db citrom
- Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Szedjük vagy vágjuk darabjaira a rozmaringot apró darabokra. Nyújtsuk ki a kész pizzatésztát és szeljünk ki belőle 12 kisebb kör alakú részeket. (Mint a pogácsánál) Vágjuk fel a kolbászt 12 darabra és helyezzük egyesével a már általunk kivájt kis gödröcskékbe. Csúsztassuk be 25 percre a sütőbe majd még melegen kivéve, szórjuk rá a friss rozmaringot és locsoljuk le citrommal.
4. TEJSZÍNES, KAPROS FÜSTÖLT LAZAC
/créme fouettée au saumon fumé/
- Hozzávalók: 6 vékony szelet füstölt lazac
1 kisebb csomag friss kapor
33cl tejszín
2 db citrom
- Elkészítés: Szeletlejük fel a lazacot kisebb kockákra. Mossuk meg a kaprot majd a habot egy robotgép vagy habverő segítségével verjük fel. Fontos, hogy a tál hideg legyen. (Előtte tegyük be egy fél órácskára a fagyasztóba) Majd ugyanebben a tálba összekeverjük az összes hozzávalót a citrom lereszelt héjával és kifacsart levével együtt.
Remélem tetszettek a fent leírt receptek és bátran kipróbáljátok őket! Amint látjátok elég ropogós és friss ételek így tavasszal pont odaillik bármelyik asztal apéretif-eként. És habár francia az alapja, a hozzávalók a magyar spájzban, hűtőben is megtalálhatóak.
Bon Áppétit!
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.