Eldöntöttem, MARADOK!
Otthon vagy külföld? Döntési kisokos

Nem tudom, hogy hová tűnt az elmúlt pár év, de most júliusban betöltöm a 27-ik életévemet és nagyon szeretném tudni, hogy mikor váltam gyerekből azzá a felnőtté, aki most talán élete legnagyobb döntésén van túl.

7fb24950af9957ce98cb76e452c3851b.jpg

Már nem az a legnagyobb dilemmám, hogy vajon Petra lesz-e a párom ebédnél vagy az, hogy egyáltalán mi lesz az ebéd a menzán. Nem is az, hogy anya vajon elenged-e az esti buliba, tudom-e tartani azt, hogy este 10-re haza érjek időben. Ezek a "problémák" teljesen átalakultak és csak mosolygok, mikor azon töröm a fejem épp, melyik sarki boltot válasszam, van-e pontgyüjtő kártyájuk és a mosoda nyitva lesz-e péntek este 7kor. Mosolygok mert ezek egy felnőtt kérdései. De azt hiszem ez az a valami amire azt mondják, az élet rendje. 

Te irányítasz?

Itt csak egy bökkenő van! Ahogy visszanézek az elmúlt 3-4 évre, úgy érzem nem én voltam az aki kezében tartotta volna a gyeplőt. Nem volt egy olyan kérdés, amiben saját egyedül, végig gondolva, higgadt választ adtam volna. Nem volt olyan, hogy csak magán a kérdésen elfilóztam volna-e egy percet is. Durr-bumm bele, uccu neki, vágjunk bele!!! Pontosan jó példa erre, ahogyan kijutottam ide, Franciaországba. Egy szerelem miatt döntöttem úgy, egyik napról a másikra, hogy jövök. Ha ő is, én is! :D

Pedig az ember általában, ha egy ilyen lehetőséget kap, (kivéve, ha csak nem keresi direkt, mondjuk a külföldi állás ajánlatokat) gondolkozási időt kap/kér és százszor végig sétálja az egész házat, telefonnal a kezében, mire minden családtagtól, baráttól, sarki boltosnénitől megkapja a pro-kontra érveket, mérlegel majd dönt. Normális esetben. Persze ez sem jelenti azt, hogy ez a jó megoldás, hiszen senki sem döntheti el helyettünk, hogy nekünk mi a legjobb. De akkor mi a megoldás?!

Így döntsOKOSAN

  • Készíts egy mellette/ellene listát

Tudom, tudom ez már több mint uncsi. De hidd el, én is keresztül mentem ezen. De pont az egyszerűsége az ami segíthet túllendülni, érveket felsorakoztatni és nem bonyolítja túl a már amúgy is kisze kusza dolgaidat. Vegyél elő egy nagy papírt, tedd középre, jó nagy betűkkel a tetején mi a téma ami több mint fejtörést okoz, majd húzz egy nagy függőleges vonalat és GO! 

  • Lépésről, lépésre

Amint készül a listád, próbáld meg csoportosítani. Nem elég, hogy feldobálsz mindenféle szavakat amik eszedbe jutnak! Tarts sorrendet, haladj egy séma szerint és a témákat hasonlítsd össze egymással. Például, hogy ki menj-e külföldre: mellette szól a függetlenség, ellenne a honvágy. Mellette szól, hogy valószínű több lesz a fizetésed, ellene pedig, hogy országtól függően a kiadásod is nőhet...stb.

  • Fej vagy írás?

Van 5 forintod? Akkor dobd fel jó magasra és igen...Jól olvastad. Pénzfeldobás! Na de nem úgy mint az oviban, egyszerűen csak addig amíg leér a pénz érme ráfogsz jönni, hogy merre húz a szíved. Mi az amit szeretnél, hogy bekövetkezzen. Az agyunk egy nagyon okos szerkezet és másodpercek töredéke alatt képes meghozni egy döntést. Próbáld csak ki!

  • Good night, babe

Amit megtanultam az elmúlt pár évben az az, hogy csak is hideg fejjel szabad dönteni. Természetesen nem arról, hogy most éppen milyen kávét válassz a polcról, vagy inkább busszal menj-e be ma dolgozni autó helyett. Itt arról van szó, hogy ha valami olyan dologról kell dönts, aminek a következménye jóval nagyobb, pozitívabb vagy akár negatívabb is lehet. Éppen ezért amennyire csak lehet, legyél tudatos és aludj még rá egyet-kettőt. Ne indulatból inkább fejből cselekedj. Hidd el később még hálás leszel magadnak. 

  • ZS- terv

Napóleon mielőtt elindult meghódítani a világot, volt egy terve. De még mielőtt azt hinnéd, hogy csak egy "A" vagy netán még egy "B" és megfordult a fejében, akkor nagyot tévedsz. Egészen részletesen belemenően és a végletekig végiggondolt hiba lehetőségeket is felvázolta. Mivel ha cselekszünk, hibázhatunk. De ez csak akkor válhat hasznunkra, ha tanulunk belőle vagy még mielőtt oda kerülne a sor, már tudjuk is a következő lépést. Például ha neki vágsz, de nem találod meg a számításaid abban a  külföldi országban ahová indultál. Tipp: vigyél magaddal egy vissza jegyre való pénzt pluszban, válj el illedelmesen és barátságosan a volt főnöködtől (ki tudja, még lehet szükséged lesz rá), amint haza érsz már vágj is bele egy új OKJ-s tanfolyamba, lehet, hogy egy más ország helyett csak környezet változásra volt szükséged!

8c9f5b3be50f6498140144eeda1845bf_2.jpg

 

Közel 2 és fél éve annak, hogy kikeveredtem Franciaországba. De közel 1 hete, hogy abban az albérletben élek, azon a helyen és úgy, ahogyan én és akkor 3 hónapja, ÖNÁLLÓAN DÖNTÖTTEM! Én is ezeket a lépeseket követtem és nagyon remélem, hogy hasznodra válik! 

A bejegyzés trackback címe:

https://franciapiritos.blog.hu/api/trackback/id/tr1114688496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Namaste

 

 

Szeretném ha tudnád,hogy ezen az oldalon minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy olyan színes tartalmakban legyen részed amit tovább vihetsz, megoszthatsz, megoldhatsz vagy saját magadra alakíthatsz. A legjobb helyen jársz akkor ha, finom és egészséges ételek után kutatsz. Vagy a "NagyŐ" az, aki még hiányzik az étlapodról. Uncsi a komfortzóna? Kattints és ülj le ide, kikapcsolni, meritkezni, nevetni az élet sorsfordító dolgain. Akkor is, ha kíváncsi vagy a tudatosságod és tested minden formájára, megismerésére és kivirágoztatására. Az élet kulisszatitkaiba tudlak elvinni magammal. Nem utolsó sorban pedig közelebb kerülhetsz, nyitotabbá válhatsz egy olyan közösségben amiben szinte tökéletesen megegyező gondolkozású, ugyanakkor megértő emberekkel beszélgethetsz, inspirálódhatsz. Vártalak már, örülök, hogy itt vagy! Jó szórakozást és hasznos időtöltést.

Namaste, Kriszti 

süti beállítások módosítása