A "kisPárizs"
Ismerjük meg Montpelliert!

Mindenféle képpen szerettem volna a blogra és úgy érzem "kell" is, egy ilyen bemutatkozó, hogy mégis honnan írok. Honnan jön ez az egész, francia pirítós dolog?! Ha bár ez csak egy része a tartalmamnak és a válasznak, annál szívesebben osztom meg:

Tök fura mert én is mint mindenki más, Franciaország hallatán mire asszociálok először?  Hát, PÁRIZS! Csupa nagy betűvel és talán olyan furán is ejtve mint a filmekbe. Pedig, szeretném ha mindenki tudná (főleg aki még nem), hogy ennek a hatalmas országnak sokkal több mesebeli kis városkája és falucskája van, mint egyetlen egy főváros. Most persze nem fogom lelőni a poént, mert még jóhogy jönnek majd olyan bejegyzések is amik kifejezetten erre irányulnak, az országra/emberekre/ szokásokra/ Párizsra. Annyira izgi, komolyan mondom! Végre bele vágtam valami olyasmibe ami teljesen leköt, érdekel  és azt hiszem másokat is érdekel az amit közvetítek. Például milyen a "külföldi élet" és a többi. Szerintem ez tök jó. Na, de elkalandoztam, bocsika. :)

A neve: Montpellier

Déli rész, riviéra. 2 éve lakom itt és tudom, hogy még mindig van olyan része amit nem fedeztem föl! Pedig Pannival (ki az a Panni? Lásd: Rólam rész), amikor csak tehetjük nyakunkba vesszük a térképet és vagy: egy számunkra ismeretlen új park, tengerparti ösvény (merthogy 10 km-re van, igen tudom..durva :D ) vagy városrész az úti célunk. Úgy kell elképzelni, hogy a városközpont az szerintem csak egy elnevezés lehet, mert puff ott a főtér, de amúgy meg annyi de annyi ugyanolyan nagy hely van, hogy félelmetes. Ugyanúgy mozikkal,óriási bevásárló központokkal, kiülős éttermekkel, kávézókkal és óriási bevesár központokkal. Talán ami még kizárólagossá teheti a főteret, azok a kis eltévedős pici, cuki kanyargós utcákkal amik keresztezik egymást. Egyébként ott vannak "elrejtve" azok a butikok ahol, igen, akár 500 euró is lehet csak egy póló. Sokan persze célirányosan tudják az oda vezető utat, de turisták és az itt lakók mint én is, péntek-szombat délután a tömeggel, jó egyet sétálgatni, bámészkodni és ábrándozni egy croissantal a kezünkben. :) A központról még annyit, hogy sohasem üres. Nem tudom mikor lehet az, hogy kevesen vannak mert mindig van tömeg. Rengeteg az utca zenésze akik van, hogy komoly staff-al jönnek és hangszerekkel meg majdnem a stúdióval. Viccelek! De tényleg nagyon izgalmas és olyan boldog dolog mikor 10,20 vagy akár 100-an állunk körbe egy ilyen előadást. Itt csak úgy random ismerkedhetsz és nevethetsz egy jót, egy idegennel.

Zöld övezet

Imádom Montpellierben azt, hogy a rengeteg modern és nagy épületek mellett majdnem ugyanennyi HATALMAS parkok, erdőrészek találhatók. Vagy, hogy maga a lakórész kialakított kacsa úsztatóval és zöld réttel rendelkezik. Annyira gyönyörűek! ( most még valamiért itt az oldalamon nem tudok szerkeszteni, nem tudok több képet beilleszteni egynél, egy bejegyzésen belül. Úgyhogy amíg ezt nem orvosolom addig az instagramon minden egyes ilyen bejegyzéshez képet csatolok. https://www.instagram.com/czako_kriszti ) Körülbelül 3 felfedezett ilyen rész után mondtam azt, hogy "Jó, ez a kedvenc helyem!" Azt hiszem erőteljesen kell használjam a mondat végére a MOST szót. Gyönyörű szobrok, műemlékek, modern részek és valami "franciás" dolog van az összes, zöld részen. Itt rengeteg kiskutyus van megsétáltatva, piknikek-piknikek hátán, jógások, zenélők, társasozók és csak úgy "legyünk együtt" fűben ülések vannak. Rengetegen jönnek ki ide munka után sőt, a délutáni sziesztát, egy salátával a kosarukba rutin szerűen fogyasztják ott. Nagyon barátságos.

A kivétel erősíti a szabályt 

Még mielőtt teljesen elalélnánk, meg kell említsem, hogy természetesen itt is vannak (mint mindenhol) "csúnyább" részek. Egy -két lakótelepről mondható ez el és talán ugyanígy 2-3 elhanyagolt kis zugról de azt hiszem ez nem Svájcról blogolok. :D 

Legfontosabb

Persze, hogy a kaja! :) Röviden annyit, hogy ha édesszájú vagy, szereted a csokit és a különféle pékárukat akkor kérlek, gyere ide! Legalábbis egy jó nagy léböjt után. Merthogy a választék végtelen. De nem csak a cukrászati remekekből, hanem a legínyencebb ételektől a jó utca kajájáig, tényleg MINDENBŐL! Erről is persze külön fogok írni, de a lényeg, hogy mediterrán vonalon fut az étkezés. Zöldég-gyümölcs minden mennyiségben, na és persze a Paella. Mondjuk én még most kezdem megkedvelni (ha valaki nem ismerné vagy nem látná benne a logikát nyugi, nincs vele egyedül! :D Ez egy spanyol fogás egyébként, és a borsótól kezdve, rizs, kagyló, rák, csirkecomb, sáfrányon át, szerintem minden van benne). Mindenhol lehet kapni és szinte már "nemzeti" étel lesz. 

Hasznos

Ha esetleg szeretnél idelátogatni, jó ha tudod, hogy:

-hajnal 2-ig jár mind a 4 villamos vonal és a buszok is valahogy 11-12-ig (főbb útvonalakon). Egy busz/villamosjegy 1 órán keresztül használható, kiváltás után.

-szeretettel várnak a főtéren található Touriste Office-ban, ahol nagyon tuti programokat ajánlanak.

-itt csak úgy ismerik mint a "kisPárizst", van egy műemlék is a város közepén, ami nagyon hasonlít a Diadalívre. Pedig ez a 4. legnagyobb város, Franciaországban.

-köszönj mindenkinek, mert neked is mindenki köszönni fog! (Ez a kedvencem)

-szinte mindenhol van szieszta (bank, kisebb boltok/butikok, posta...stb), kb dél és 2 között.

 

Most hirtelen ennyi, remélem tetszett és a legközelebb ha Franciaország szóba kerül, már nem csak Párizs lesz a szemeid előtt, hanem ez a csodás kis város is. De a legjobb, ha minderről személyesen győződsz meg!

 

 

 

 

 

s

A bejegyzés trackback címe:

https://franciapiritos.blog.hu/api/trackback/id/tr4814317683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MarcG 2018.10.27. 07:00:12

Kedves blogger!
Attól, hogy már két éve Franciaországban élsz, a magyar helyesírást még nem felejted el. Szerettem volna elolvasni a cikket mert érdekel Montpellier, de sajnos már az első mondat elvette a kedvemet.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2018.10.27. 13:12:14

Sajnos, nem tudtam megismern a cikkből, pedig érdekelne Montpellier. Több kép is jó lett volna...

bonjourchristine 2018.10.28. 10:09:18

@MarcG: Köszönöm szépen, hogy mindezt jelezte. A jövőben, sokkal jobban leellenőrzöm a már megírt szöveget. Szép napot!

bonjourchristine 2018.10.28. 10:12:15

@Mitzi von Küche: Kedves hozzászóló! Köszönöm szépen észrevételét, a képek hiánya nekem is rontja az összképet.
De! Végre megtaláltam azt a felületet, hol lehet több képet beilleszteni egy posztba. Ebből is tanulva a következő bejegyzés, remélem sokkal nagyobb betekintést enged erről a gyönyörű városról.

Köszönöm, szép napot!

Facebook oldaldoboz

Namaste

 

 

Szeretném ha tudnád,hogy ezen az oldalon minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy olyan színes tartalmakban legyen részed amit tovább vihetsz, megoszthatsz, megoldhatsz vagy saját magadra alakíthatsz. A legjobb helyen jársz akkor ha, finom és egészséges ételek után kutatsz. Vagy a "NagyŐ" az, aki még hiányzik az étlapodról. Uncsi a komfortzóna? Kattints és ülj le ide, kikapcsolni, meritkezni, nevetni az élet sorsfordító dolgain. Akkor is, ha kíváncsi vagy a tudatosságod és tested minden formájára, megismerésére és kivirágoztatására. Az élet kulisszatitkaiba tudlak elvinni magammal. Nem utolsó sorban pedig közelebb kerülhetsz, nyitotabbá válhatsz egy olyan közösségben amiben szinte tökéletesen megegyező gondolkozású, ugyanakkor megértő emberekkel beszélgethetsz, inspirálódhatsz. Vártalak már, örülök, hogy itt vagy! Jó szórakozást és hasznos időtöltést.

Namaste, Kriszti 

süti beállítások módosítása