Ilyen amikor egy dél-franciaországi város karácsonyra készül
Montpellier dekorál, fénybe borul és szórakoztat

Tudjuk, hogy december hónapban a világ szinte összes kis városkája, falucskája de még Rozi néni udvara is fényáradatba borul! És ez az egész, úgy ahogy van egy imádni való szokásunk!

Alig vártam az otthoni, magyarországi és azon belül is debreceni "féle" díszeket az utcákra, oszlopokra és főterekre. Lehet, nem volt egy amerikai címlap de nekem tökéletes volt. A karácsonyi hangulatot is magával hozta ami épp elég volt.

Viszont most meg szeretném mutatni azt, hogy mi az a karácsonyi feeling, itt Dél-Franciaországban azon belül is ugye Montpellierben.

3. éve varázsol el 

Van szerencsém azt mondani, hogy mikor látom ezeket a csodákat, amit művelnek a várossal és ahogy átváltoztatják egyik napról a másikra egy mesebeli világ helyszínévé akkor részese lehetek. Sőt, van már 2-3 biztos elem amit várok is és tudom, hol keressem. Ilyen például a fejünk fölött lebegő csillagos égbolt:

fullsizeoutput_148.jpeg

Igazából én hívom így, de szerintem abszolút passzol hozzá. :) Itt egyébként az év minden évszakára tartogatnak valami féle "lógó" meglepetést, ami végig kísérhet minket ezen a fő utcán. (Majd megmutatom azt is.) De ezt mindig különösképpen várjuk mert, valami iszonyat hangulatos ebben a fényáradatban végig menni, egy forró csokival a kezünkben vagy videó telefonon megmutatni barátainknak magunkat, hol is járunk épp. Felemelő a csillagok közt járni!

De ezt a következő motívumot sem hagyhatjuk el szó nélkül, nem is tudnánk! Miért? Mert:

Főtéren, központban.

A világ közepe:

830x532_globe-place-comedie-montpellier.jpg

Igen, ezt is én neveztem el. :) Mikor először megláttam, egyszerűen nem hittem el! Van benne valami, mikor körbe sétáljuk és keressük azt az országot ahonnan ide jöttünk. Megtaláljuk és arra gondolunk vajon a szeretteink mit csinálhatnak épp, és mondjuk nem is tudom felhívjuk őket. Ezáltal egy nagyon szép üzenete is van. Szeressünk és fogadjunk el mindenkit! 

A gyerekek a következőért pedig mindenképp odáig vannak meg vissza. Mondjuk el is hiszem: 

_hr02581_preview.jpg

Most komolyan, egy karifa amire még fel is ülhetsz és Te magad lehetsz a dísz? Fantasztikus! Bevallom halkan, hogy nem ültem még rajta, de ez most decemberben nem marad így, azt garantálom. Nem is értem miért nem ültem még rá? Pörög-forog, zenél és gömbök fel is emelkednek szóval elég nagy élmény (még a felnőtteknek is). Itt ez, a mi kis főtéri karácsonyfánk.

Vásár nélkül nem igazi

Ezt magyaráznom sem kell, de viszont itt kicsit hosszabb a vásár mint otthon plusz egy nyitott jégkorcsolya pályával kezdődik ami szintén nagy sláger. Igen, ezt is kipróbálom idén :) Biztos vagyok benne, hogy ugyan olyan a hangulata mint bármelyik, ugyanilyen karácsonyi vásárnak. Talán annyi lehet a  plusz, hogy itt olyan mintha végig hóesésben sétálnánk és a bejárata is külön említésre méltó a maga két nagy mézeskalács figurájával:

entrada-al-mercado-navideno-llamado-les-hivernales-montpellier-francia-eetw1e.jpg

 

Plusz egy ünnep

Minden év december első hetében megrendezik itt, Montpellierben a már világ több pontján is híressé vált "A város szíve" vagyis a fények ünnepét. Ilyenkor rengetegen látogatnak ki a főbb épületekhez, amik már önmagukban is lélegzet elállítóak, ilyenek például az egyetemek, templomok, opera stb.. És ezekhez egy bő órás műsor keretein belül tesznek még hozzá, különböző történeteket jelenítve meg falaikon. Mint egy vásznat használva:

csm_2-2014-fete-des-lumieres-ville-de-montpellier-02_489dc6d204.jpg

coeur-de-ville-montpellier-lumieres.jpgcoeur-de-ville-en-lumieres-2016_free_format.jpg

 

Mit is jegyezhetnék meg a végére? Azt hiszem csak azt, hogy jó dolog amikor valami így összehozza az embereket, családokat ebben a rohanó világban. Emellett szemet gyönyörködtetőek és nem utolsó sorban szép emlékek. Ha egyszer erre jártok időzítsétek decemberre. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://franciapiritos.blog.hu/api/trackback/id/tr6014408510

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Facebook oldaldoboz

Namaste

 

 

Szeretném ha tudnád,hogy ezen az oldalon minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy olyan színes tartalmakban legyen részed amit tovább vihetsz, megoszthatsz, megoldhatsz vagy saját magadra alakíthatsz. A legjobb helyen jársz akkor ha, finom és egészséges ételek után kutatsz. Vagy a "NagyŐ" az, aki még hiányzik az étlapodról. Uncsi a komfortzóna? Kattints és ülj le ide, kikapcsolni, meritkezni, nevetni az élet sorsfordító dolgain. Akkor is, ha kíváncsi vagy a tudatosságod és tested minden formájára, megismerésére és kivirágoztatására. Az élet kulisszatitkaiba tudlak elvinni magammal. Nem utolsó sorban pedig közelebb kerülhetsz, nyitotabbá válhatsz egy olyan közösségben amiben szinte tökéletesen megegyező gondolkozású, ugyanakkor megértő emberekkel beszélgethetsz, inspirálódhatsz. Vártalak már, örülök, hogy itt vagy! Jó szórakozást és hasznos időtöltést.

Namaste, Kriszti 

süti beállítások módosítása